ECOTeam - Natura2000 RO
BG
EN
ABC-ul natura 2000Ariile studiatePovestea proiectuluiFinantariECOlegistlatieConsultantaContact
ABC-ul NATURA 2000
Atractii Ecorurale

Comisia Europeana
http://ec.europa.eu
Consiliul Uniunii Europene
http://www.consilium.europa.eu
Parlamentul European
http://www.europarl.europa.eu
Curtea Europeana de Justitie
http://curia.europa.eu
Curtea Europeana de Conturi
http://eca.europa.eu
Comitetul Regiunilor
http://cor.europa.eu
Banca Centrala Europeana
http://www.ecb.int
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
http://www.infoeuropa.ro
Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana
http://ue.mae.ro

Proiect implementat de
ADDS
In parteneriat cu:
Asociatia Bulgara pentru Dezvoltare Economica si Sociala BPSEDA - Pleven

Fundatia EuroHELP Teleorman

Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor Europroject - OltABC-ul "NATURA 2000"

Ce este "Natura 2000"?

 • Solutia Uniunii Europene pentru a-si pastra averea sa verde.
 • Program complex de mediu la care participa fiecare Stat membru al Uniunii Europene.
 • O retea ecologica formata din zone geografice din Uniunea Europeana, numite arii naturale protejate, care au un regim special în ceea ce priveste protectia si conservarea naturii.
 • Instrumentul principal de protectie si conservare a patrimoniului natural al Uniunii Europene.
 • Un lant al oamenilor care traiesc de pe urma naturii si au interesul s-o ocroteasca pentru binele lor si al urmasilor lor.

Scopul si rolul Retelei "Natura 2000" pentru natura si oameni

 • Sa pastreze natura în toata diversitatea ei actuala ( pasari, animale, flori, plante si arbori împreuna cu habitatul lor natural).
 • Sa protejeze speciile rare sau pe cale de disparitie de: pasari, animale, flori si plante, precum si habitatele naturale ale acestora: paduri, lacuri, s.a.
 • Sa ofere sansa pentru ... o Natura Verde si copiilor nostri dându-le posibilitatea de a beneficia si a se bucura si ei de binefacerile acesteia.
 • Sa creeze o legatura armonioasa între natura si oamenii care traiesc de pe urma ei, astfel încât necesitatea ocrotirii naturii sa nu împiedice dezvoltarea economico–sociala fireasca la care aspira oamenii si nici invers.
 • Sa creeze conditii favorabile pentru o dezvoltare durabila a asezarilor umane aflate în perimetrul ariilor naturale protejate sau în vecinatatea lor, prin promovarea activitatilor economice care nu dauneaza sau distrug natura. De exemplu: turismul ecologic, agricultura ecologica, mestesuguri traditionale, etc.
 • Sa împace doua nevoi vitale ale oamenilor: nevoia de a obtine venituri pentru asigurarea existentei si nevoia de a trai într-un mediu curat si sanatos, astfel încât noi, copiii nostri si copiii lor, din generatie în generatie, sa le putem avea pe amândoua.
 • Sa ajute la protejarea mediului, azi si în viitor, contribuind astfel la lupta împotriva încalzirii globale – fenomen ce pune în pericol însasi existenta omenirii – care are drept cauza, în principal, actiunile nesabuite ale oamenilor asupra resurselor naturale, care asigura viata noastra: apa, aer, sol, paduri, etc.

"Natura 2000" = solutia pentru o NATURA VERDE
InfoBlitz

 • Reteaua Natura 2000, este o retea ecologica de arii naturale, fiind solutia prin care Uniunea Europeana se straduieste sa împace cele doua nevoi vitale ale oamenilor, nevoia de a pastra natura vie si nevoia de dezvoltare economica.
 • Ariile naturale protejate = cea mai buna solutie de conservare si utilizare durabila a resurselor naturale care formeaza patrimoniul natural, din Statele membre ale Uniunii Europene.
 • Conservarea biodiversitatii ( natura în toata diversitatea sa actuala) nu înseamna numai protectia în anumite zone exceptionale. Ea include si medii „obisnuite", transformate si exploatate de om. De ce?...Azi o mare parte a biodiversitatii se situeaza si în astfel de medii.
 • Vremea rezervatiilor naturale închise si sanctuarizate ( in care era interzisa actiunea omului ) a trecut.
 • Actiunea practica de protectie a biodiversitatii poate fi eficienta numai cu sprijinul populatiei locale si al comunitatilor lor.
 • Uniunea Europeana crede ca activitatile care aduc beneficii economice precum agricultura sau turismul nu intra în conflict cu conservarea, atunci când sunt întreprinse pe baze durabile.
 • Politica Uniunii Europene de protectie si conservare a resurselor naturale NU pune în primejdie locurile de munca sau nivelul de trai. Dimpotriva, ea urmareste sa creasca calitatea vietii pentru noi toti.
ABC-ul NATURA 2000
ABC-ul NATURA 2000
vizitatori: 150 © ADDS 2008

Avertisment : Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Raspunderea privind corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, ca si pentru informatii detaliate privind statutul de membru al Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.